2008. június 14., szombat

Rozi


Rozikát hogyan is hagyhatnám ki a felsorolásból, hiszen ő az első sealyham terrier aki hozzánk érkezett 2005-ben. Ő egy nagyon eleven, igazi roszcsont kislány volt , nem mintha azóta nagyon sokat komolyodott volna. Picike bájos megjelenésével az összes ismerősünket leveszi a lábáról. Ő igen gyorsan elérte az Inter Champion címet. Igen lényegesen könyebb egy olyan fajtával eredményeket elérni akinél nem sok a konkurencia, de egyet nem szabad elfelejteni egy bíró soha nem köteles kiadni semmiféle eredményt az általa nem megfelelőnek tartott egyednek. Rozi nem csak Inter champion, hanem több országban is megszerezte a champion címet. Rengeteg külföldi, sőt mondhatnám szinte egy-két kivétellel csak külföldi bírók bírálták. Ő most három és fél éves, és úgy gondoltuk, hogy itt az ideje megnézni, hogy milyen utódokkal örvendeztet meg minket. Sikeres fedeztetésünk volt május 31.-én, és junius 2.-án, a papa pedig L'Lawhaden Colonel Nicolson, Swéd tenyésztésű kan. A kan tenyésztője, nagyon szerette volna már évekkel ezelött, hogyha Rozika felnő Nicolson ezredes legyen a párja. Most nagy izgalommal várjuk, egyenlőre azt, hogy lesznek e kölykei, utána pedig, nyilván nagyon szeretnénk, ha egy sikeres alom lenne.

2008. június 11., szerda

Wipsy a Szépfiú


Teljes nevén Il principe del Mezzanotte, ami annyit jelent, hogy éjfél hercege, hát őméltósága, egyenlőre egy szeles , kissé rakoncátlan hercegre emlékeztet, mintsem a méltóság metestesítőjére.
Ő Scarlet O'Hara fia, aki nálam maradt a 2007 október 12.-én született az alomból, és nagy büszkeséggel tölt el, hogy már saját tenyésztésem eredménye ként is emlegethetem. Az első kiállításán a nagyon ígéretes cím mellett, egy Kölyök BIS3 eredménnyel is gazdagabbak lehettünk. Viselkedése ugyan hagy még némi kívánni valót maga után, de hát ezen azért itthon sok-sok gyakorlással segítünk. Igen kedves, mint a mamája, és mondhatom, hogy a Csilla által tenyésztett kutyák egyik fő jellemzője, a bújósság a szeretet. Szinte teljesen hiányzik belőlük az agresszivitás halvány szikrája is.

2008. június 10., kedd

Tenyésztés

Nagyon régi időkre tekint vissza a kutyás múltunk. Soha nem gondolkodtam komolyabban tenyésztésen, de amikor megismerkedtem a Sealyham terrierrel, és elkezdtem adatokat gyűjteni, minden fellelhető kennelt megkerestem, rá kellett döbbennem, hogy ezt a csodálatos természetű igen kedves fajtát nagyon komolyan, a kihalás veszélyezteti. Egyetlen magyarországon ma is működő kennellel közösen kezdtük el feleleveníteni az új és a régi külföldi tenyészeteket, nagy segítségünkre van Anna Gersner, Svéd sealyham terrier tenyésztő, bíró és specialista. Nemzetközileg is nagyon kicsi az állomány, és a tenyésztésnél nagyon komolyan figyelembe kell venni a kutyák rokoni fokozatait. A Kindergarten kennelt, Mladonizky Csilla alapította 1992-ben, nem sok alom volt, és nem is vitte túlzásba a tenyésztést, mivel ez a fajta nem igazán népszerű, a mai napig előttem teljesen érthetetlen okokból. A mi közös projektünk Rozi,/ Teacher’s Pet of Kindergarten/ hozzám kerülésével kezdődött. 2005-ben, Rozika ma már Inter és több ország Championja, és remélhetőleg most várjuk tőle az első almot.
Tavaly / 2007 / Augusztusban Scarlet O’Hara of Kindergartennek voltak kölykei, 3 fiú és egy kislány született, Olaszországban voltunk fedeztetni, Grandguignol Galileónál, Scarletnek nagyon tetszett Gas, mint egy igazi pornókirálynő táncolt elötte, és próbálta, az udvarlóját becserkészni, hihetetlen volt, hogy két sealyham terrier között pillanatok alatt ekkora szerelem jöjjön létre. Nagyon kellemes meglepetésben volt részünk, mondhatom igen kedvesen, családtagként fogadtak minket, Angela és Ciara, akik egy kislányt kértek vissza tőlünk a fedeztetésért, aki már kint Olaszországban szintén kiállításra jár, és nem kis örömünkre igen jó eredménnyel. Az ő tiszteletükre ez az alom Olasz nevet kapott. Egy fiú Érdre került kedvencnek egy nagyon bájos családhoz, egy fiú nálam maradt egyet, pedig Csilla vitt haza. Nagyon reménykedünk, hogy ők legalább olyan sikeresek lesznek, mint a szüleik. Most Rozikának, Anna Gersner által tenyésztett Kan L’Lawhaden Colonel Nicolson lett a párja, Anna javaslatára. Nagyon remélem, hogy ha megszületik ez az alom, nagyon egészséges és szép kiskutyák lesznek.

Kiállítások
Érdekes, hogy egy ilyen bájos, bújos fajta mint a sealyham terrier, nem lett népszerű, pedig akár gyerekek mellé bátran lehet őket ajánlani, nem agresszív, és könnyen nevelhető. Kiállításon sem fordul elő nagy számmal, nem csak Magyarországon hanem külföldön sem, éppen ezért nem szoktunk komolyabb említést tenni az eredményeinkről, hiszen mindenki azt mondja, hogy ha nincs konkurencia, akkor nem olyan nehéz nyerni, bár manapság úgy gondolom, hogy a bírók többsége a nem minőségi egyedeknek e nyerésében nem vesznek részt, hiszen méltányolja a tudásukat. Ezen gondolatokra alapozva, a büszkeségem magasba szökött, amikor a Budapest Cacib Kiállításon 2008 Májusában, nagyon sok terrier közül, egy igen kritikus bíró dr Marton János, A terrier csoportban 3.-ik helyezést osztott ki Scarlet O'Hara of Kindergartenre, akit tenyésztője visszahozatott Oroszországból, mert úgy vélte, hogy nem megfelelőek a tartási körülményei, és abban a kiváltságban részesülhettem, hogy ez a felnött majdnem 3-éves igen jó származással rendelkező leányzó hozzám került. Az érkezésénél, sajnos nekem is komolyan rá kelett döbennem, hogy nem maradhatott ott ahol eddig élt, sajnos tele allergiás sebekkel, félelemmel a szemében, és nagyon lehangoló állapotban érkezett, és két év alatt egy magabiztos, igen játékos kis terrier lett belőle, sugárzik a boldogságtól és kinyilt, mint egy kis rózsabimbó.