2009. december 17., csütörtök

PLL Teszt

Ma már a tenyésztők nagyon sok olyan betegséget és genetikai elváltozást szűrhetnek, amire sokáig nem volt lehetőség, a tenyésztésben ezek tesztek nagyon sok mindenre felhívják az ember figyelmét, és persze támpontot adnak a további lépésekhez.
A sealyham terriereknél, egy nem kifejezetten kellemes szem problémára lehet már DNA szűrést végezni, a neve Lens Luxation, ez szabad fordításban szem lencse ficam, ami később vaksághoz vezethet. A szerencse a dologban, hogy ma már egy egyszerű nyálmintából megállapítják, hogy a kutya hordozza-e a hibás gént. Nos mi elkezdtük ezeket a szűréseket, és mondhatom idegileg nagyon megviseli az embert. A nyálmintát Angliába kell az AHT laboratóriumába küldeni, majd várni, a várakozási idő alatt, a tenyésztőben lejátszódik minden elképzelhető és lehetséges változat, mi van ha hordozó, mi van a beteg, és mi van a tiszta, vagy egyáltalán mikor mi lehet a következő lépés, borzasztó érzés. Tegnap jött meg az e-mail amiben elsődlegesen közlik az eredményt, remegett a kezem, és már homályos volt a szemem, csak néztem először és nem mertem megnyitni, érzések kavarodtak, ami félelemmel vegyült. Végül mégis csak megnyitottam, csak néztem, és már az örömtől nem tudtam szólni, és még jobban remegtem, mert Kennelem tenyészszukája Teacher's Pet of Kindergarten PLL eredménye : MENTES. Hatalmas érzés, így miután sikerült megnyugodni közöltük a jó hírt a kiválasztott fedező kanunk gazdájával, és persze mindenkivel akinek ezt tudnia kell :o)))
Miután meg könnyebbültem és öröm töltött el a teszt eredmények miatt, sem változott az álláspontom, hogy elsősorban ezek a vizsgálatok hatalmas tenyésztői felelősség, főleg az érintett fajtáknál, valóban sokkal jobb érzés, hogy megnyugtató eredményt tudok közölni a tőlem származó kölykök gazdáinak, hogy a mamájuk mentes ettől a hordozó géntől.

2009. december 13., vasárnap

Tartozás az tartozás :o))

Nagyon kedves barátom, már egy ideje tartozik nekem, nem olyan nagy dologgal, de kérem a tartozás a mégis csak tartozás, így tegnap Ádám fiammal elmentünk, és keményen behajtottam, azt a kávét amit két hónapja ígért nekem. Szóval beültünk az autóba, és elkocsikáztunk Tóth Mónikához, Kiskunlacházára kávét inni :o)) Amikor megérkeztünk rögtön meg is kaptam a kérdéses koffein adagot, de a délután sem telt tétlenül, arról pedig hoztam egy két képet, és annyira jó volt régi katalógusokat bújni, és Ádámomon is látom, hogy egyre felnőttebb. :o)) Szóval rengeteg kép készült mindet nem tudom feltenni, de ami még jó lesz azt mindenképpen megmutatom :o))